Prepararea ceaiului

Savurarea unei ceşti de ceai poate face mai mult decât a te încălzi pe perioada iernii. Frunzele de ceai verde sunt mai puţin procesate decât cele de ceai negru şi conţin surse mai bogate de antioxidanţi, ce protejează celulele corpului de deteriorare şi luptă cu bolile. Antioxidanţii din ceai sunt strânşi legaţi de prevenirea cancerului, reduce riscul bolilor de inimă, şi reduce colesterolul din sânge.

Antioxidanţii din ceai joacă un rol în reducerea efectelor negative ale colesterolului, reducând nivelul trigliceridelor. A fost arătat că inhibă coagularea excesivă a sângelui ceea ce are efect asupra bolilor de inimă. Totodată ceaiul previne îmbătrânirea şi bolile degenerative ale creierului, ca Parkinson şi Alzheimer.

Beneficiile antioxidanților

Ceai fierbinte

Ceai negru, ceai maturat si ceai aromat

1. Pre incalziti ceainicul, dupa cea ati inserat sita, sau filtrul, prin clatirea lui cu apa fiarta

2. Puneti o lingura de ceai (aproximativ 2.5g) per ceasca in sita incalzita si lasati-o sa stea pentru cateva momente, permitand aburului sa inceapa dezvoltarea aromei frunzelor

3. Turnati apa fierbinte deasupra ceaiului astfel incat toate frunzele sa fie acoperite

4. Lasati ceaiul sa stea

  • aproximativ 3 minute pentru frunze faramitate de ceai
  • aproximativ 5 minute pentru frunze intregi de ceai
  • numai 3 minute pentru “first flush Darjeeling” (cresteti cantitatea de ceai la 3.5g per ceasca)

5. Este esebtial sa inlaturati sita, sau filtrul ce contine frunzele. Ceaiul trebuie apoi amestecat (inca un pas important) si apoi strecurat. Ceaiurile nu trebuie baute prea fierbinti; lasati-le sa stea pentru cateva momente, astfel incat cerul gurii sa poata aprecia mai bine cele mai delicate arome

1. Pre incalziti ceanicul, sau ceasca (preferabil cu capac) ca mai sus

2. Puneti cantitatea potrivita de ceai per persoana / per ceasca. Lasati frunzele sa stea pentru cateva momente permitand aburului sa dezvolte aroma

3. Turnati apa fierbinte peste ceai

4. Lasati-l sa stea:

  • 1-3 minute pentru ceai verde
  • 15 minute pentru ceai alb Yin Zhen
  • 7 minute pentru ceai alb Pai Mu Tan

5. Inlaturati frunzele de ceai, amestecati-l si serviti-l

Ceai fierbinte, alb și verde

Ceai rece

Exista doua metode de preparare a ceaiului rece:

Prima metoda

  • Puneti aproximativ 10 grame de ceai, sau 4 linguri intr-un ceainic
  • Acoperiti cu jumatate de litru de apa fierbinte
  • Lasati ceaiul la infuzat 3 – 5 minute in functie de tipul de ceai
  • Scoateti frunzele de ceai si turnati ceaiul fierbinte intr-un pahar plin cu cuburi de gheata

A doua metoda, pentru un gust mai usor, ca apa parfumata

  • Puneti aproximativ 10 grame de ceai, sau 4 linguri intr-un ceainic
  • Acoperiti cu un litru de apa la temperatura camerei
  • Tineti ceainicul in frigider pentru 12 ore
  • Scoateti frunzele si serviti-l. Puteti adauga sirop de zahar in functie de gust