Ştiinţa espresso-ului

O bautura foarte complexa

Cafeaua poate parea ca fiind o simpla bautura, dar in realitate ea este un produs de o mare complexitate. Ea este derivata din peste 1500 de substante chimice (aproximativ 850 volatile si 700 solubile), si atunci cand este preparata corect implica 13 variabile independente chimic si fizic. Astfel este de inteles, de ce stiinta cafelei este foarte specializata, cerand o abordare multidisciplinara, implicand domenii ca genetica, agronomie, botanica, fizica, matematica, chimie, biochimie, biologie, inginerie si fiziologie, printre altele.

Boabe de cafea verzi

Boaba ca materie prima

Stiinta cafelei porneste cu procesul de dezvoltare a cafelei, unde multi factori pot influenta calitatea ci compozitia chimica a unei boabe de cafea neprelucrata: locatia, altitudinea, vremea, compozitia solului si fertilizarea lui, modul de cultivare, de strangere a recoltei, precum si metoda de uscare folosita.

Stiinta prajirii

O mare parte din caracterul aromatic al cafelei este rezultat al procesului de prajire. Din punctul de vedere al chimistului, boaba de cafea sufera un proces - cunoscut sub numele de reactia de colorare Maillard - prin care apa si dioxidul de carbon sunt eliminate si are loc o reactie intre zahar si aminoacizi care conduce la formarea culorii si a aromei cafelei prajite. Temperatura ridicata si presiunea in interiorul boabei de cafea conduce la o serie de reactii chimice care schimba sau creaza compusi cu aroma volatila, acida sau alti componenti aromati. Balanta generala a acestor componenti este foarte senzitiva la timpul de prajire, temperatura si tehnica - parametrii care sunt sub control in timpul prajirii si care fac din prajirea cafelei cateodata o arta, dar si o stiinta.

Prima faza a prajirii are loc atunci cand are loc transferul de caldura; cu alte cuvinte, boaba incepe sa absoarba caldura, se usuca incet si capata o culoare galbena. Atata timp cat procesul continua, un miros placut de prajit incepe sa se simta. In a doua faza, boabele isi dubleaza marimea si capata o culoare cafeniu deschis. Apoi, cand temperatura de prajire continua sa creasca, culoarea devine mai inchisa si boabele scad in greutate si devin mai fragile. Densitatea lor scade si CO2 este eliberat, proces ce se continua inca sapte zile dupa prajire. La temperaturi mai mari si timp de prajire mai mare, aroma volatila a compusilor, responsabili pentru aroma cafelei sunt mai degraba distrusi, decat creati. Gradul de prajire determina culoarea si aroma finala a cefelei si este mai degraba o preferinta personala.

Aroma cafelei

Unii oameni pot fi surprinsi sa afle ca aroma cafelei este responsabila pentru toate atributele, altele decat dulceata, aciditatea, amareala si gustul sarat al cafelei inregistrate de catre papilele gustative. Aroma este simtita in momentul mirosirii cafelei, cand compusii volatili intra in pasajul nazal, cafeaua aflandu-se in gura sau cand este inghitita. Un amestec de 25 de compusi puternic volatili din cei 850 identificati pana in prezent - multi concentrati in uleiul din cafea - sunt responsabili pentru gustul cafelei.

Cofeina

Cofeina, cea mai consumata substanta activa peste tot in lume, este gasita in mod natural nu numai in cafea si ceai, dar si in cacao, produse din ciocolata si de asemenea in alte peste 60 de specii de plante. Chimic vorbind, cofeina este o substanta alba, cristalina, care apartine familiei alcaloide de compusi si ca toti alcaloizii, are un gust amarui. Este absorbita direct de catre tractul gastro-intestinal, in 30 de minute dupa consum.

Cantitatea de cofeina dintr-o ceasca variaza in functie de tipul de cafea folosit si de metoda de preparare, putand varia intre 40mg - 150mg. In medie, boabele de cafea Arabica contin aproximativ 1.1% cofeina, in timp ce Robusta contine de doua ori acest nivel. O ceasca de espresso are un continut de cofeina mai scazut decat o ceasca de cafea la filtru datorita faptului ca timpul de contact dintre apa si cafea este mai redus. O ceasca de espresso illy contine, in medie 78 mg de cafeina in timp ce o ceasca de cafea filtru illy contine, in medie, 120mg.

Cofeina, dupa cum bine se stie, are un efect stimulativ si consumul ei creste activitatea nervoasa la nivelul creierului. Poate amana oboseala, iar in foarte multe studii s-a aratat ca sporeste performantele cognitive si creste capacitatea corpului pentru exercitii fizice si rezistenta la efort.

Proprietati antioxidante

Cafeaua are un continut antioxidant foarte ridicat. Antioxidantii sunt puternic legati de beneficii potentiale asupra sanatatii, printe care si protejarea impotriva bolilor cardiovasculare si cancerului.

Alte beneficii asupra santatii

Efectul cafelei asupra sanatatii a fost atent studiat si desi au fost multe pareri contradictorii de-a lungul anilor, majoritatea cercetarilor stiintifice au asociat multe beneficii pozitive cu bautul cafelei. Pe langa bine cunoscuta abilitate de a creste perfornamta asupra activitatilor mentale / fizice, bautul cafelei este puternic legat si de reducerea riscului de imbolnaviri ca astm, diabet, ciroza, Alzheimer si Parkinson.


NOUTĂȚI

De unde se pot cumpara capsule Iperespresso?


Capsulele Iperespresso se pot achizitiona de pe site-ul www.coffeeandme.ro, sau din magazinele partenere mentionate mai jos:

Training si certificare illy barista


Curs intensiv, teoretic si practic, de 2 zile si care se va desfasura in orasele Pitesti, Constanta, Sibiu, Deva si-Bucuresti

Pro Brands Distribution a fost desemnata de catre prestigioasa companie illycaffe, in anul 2006 , "Distribuitorul anului"

In frumoasa statiune Split din Croatia, cu ocazia Conferintei Europene a distribuitorilor de cafea illy, directorul de export al companiei illycaffe, Giuseppe Taccari, a anuntat castigatorul premiului “The best illycaffe Distributor of the year 2006”. Premiul a fost acordat companiei PRO BRANDS Distribution, reprezentantul illycaffe in Romania