Reţete

cafea espresso

Espresso

Espresso, asa cum indica si numele, este o cafea preparata pentru a fi gustata in acel moment. Un espresso preparat din cafea illy este stimulator, dar are un continut de cofeina mai mic decat cel existent in alte amestecuri de cafea.

Ingrediente: Pudra de cafea rasnita in momentul prepararii.


cappuccino

Cappuccino

Un espresso illy servit intr-o ceasca mare cu lapte si spuma de lapte calda. Poate fi decorat cu pudra de cacao. Este recomandat a adauga pudra de cacao inainte de a pune laptele.

Ingrediente: Un espresso illy; amestec de lapte si spuma de lapte

Espresso lungo

Espresso lungo

Un espresso illy servit cu un pahar de apa calda alaturi.
Ingrediente: un espresso illy
Volumul ideal este de 33cc

Espresso ristretto

Espresso ristretto

Un espresso illy a carui volum este mai redus.
Ingrediente: un espresso illy
Volumul ideal este de 20cc

Doppio espresso

Doppio espresso

Doua espresso illy servite intr-o ceasca de marime medie.
Ingrediente: doua espresso illy
Volumul maxium este de 50-60cc.

 
Deceffeinato

Deceffeinato

O cafea decofeinizata este o cafea in care continutul de amestec de cafea arabica este acelasi, dar din care cofeina a fost extrasa (continutul maxim este de 0.05%)
Ingrediente: un espresso illy decofeinizat
Se poate inlocui cafeaua normala espresso cu cea decofeinizata in orice preparat.

Gocciato

Gocciato

Un espresso illy la care se adauga o picatura de spuma de lapte.
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • 5cc spuma de lapte
Macchiato freddo

Macchiato freddo

Un espresso illy la care se adauga o picatura de spuma de lapte.
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • 5cc spuma de lapte
 
Macchiato caldo

Macchiato caldo

Un espresso illy la care se adauga din abundenta lapte si spuma de lapte
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • 25cc amestec de lapte si spuma de lapte

Seamana cu o versiune redusa a unui cappuccino si poate fi decorat cu cacao.

Capo triestino

Capo triestino

Un espresso illy la care se adauga din abundenta lapte si spuma de lapte
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • 55cc amestec de lapte si spuma de lapte

Consumat in general de cei ce prefera sa bea cafea in pahar si doresc un macchiato caldo lung.

Con panna

Con panna

Un espresso illy servit alaturi de o ceasca de frisca.
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • 30cc de frisca neindulcita
 
Corretto

Corretto

Un espresso illy servit alaturi de un pahar de lichior.
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • 20cc liqueur
All'americana

All'americana

Un espresso illy servit intr-o ceasca mare si diluat cu apa fierbinte.
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • apa fierbinte servita separat
Marocchino

Marocchino

Un espresso illy servit intr-un pahar in care se adauga ciocolata fierbinte densa, lapte si spuma de lapte.
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • 15cc de ciocolata calda, dulce si densa
  • 40cc amestec de lapte si spuma de lapte

Se adauga pe rand: ciocolata fierbinte, espresso, lapte si spuma de lapte; se decoreaza cu pudra de cacao.

 
Cappuccino viennese

Cappuccino Viennese

Un espresso illy la care se adauga un amestec de lapte si spuma de lapte, frisca, iar pe deasupra se pudreaza cacao
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • 65cc amestec de lapte si spuma de lapte
  • 20cc de frisca, neindulcita

Se va folosi aceeasi ceasca ca si pentru cappuccino dar cu mai putina spuma de lapte pentru a compensa volumul de frisca.

Caffelatte

Caffelatte

Un espresso illy la care se adauga lapte si spuma de lapte. Poate fi servit in pahare de diferite dimensiuni.
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • lapte si spuma de lapte

Un caffelatte este diferit de un cappuccino deoarece are mai putina spuma si de un latte macchiato deoarece are mai multa cafea. Cantitatea de lapte variaza in functie de paharul in care este servit. Se toarna mai intai espresso-ul si mai apoi laptele pentru a umple paharul.

Latte macciato

Latte macciato

Lapte si spuma de lapte servite intr-o ceasca de cappuccino alaturi de care se serveste un espresso illy.
Ingrediente:

  • un espresso illy
  • 120cc amestec de lapte si spuma de lapte

Servind espresso illy separat veti putea alege cantitatea de cafea pe care doriti sa o turnati in lapte.

 
Shakerato

Shakerato

Modul cel mai potrivit pentru a savura un espresso rece
Ingredinte:

  • 30cc espresso illy (sau 2 espresso illy - 50cc)
  • 10cc zahar lichid, de preferinta zahar brun
  • 10 cuburi de gheata

Preparati un espresso lung; amestecati toate ingredientele intr-un shaker si amestecati bine (cel putin 40 de miscari). Turnati continutul intr-un pahar printr-o sita.

Frappe al caffe

Frappe al caffe

O spuma de cafea rece cu gheata preparata inainte de a fi servita.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy (sau 2 espresso illy - 50cc)
  • 20cc zahar lichid
  • 6-7 cuburi de gheata

Pisati gheata si amestecati-o intr-un blender cu zaharul lichid si espresso pentru un minut (pana ce are consistenta). Produsul rezultat se toarna usor intr-un pahar.

Greco originale

Greco originale

O cafea rece mai substantiala.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy (sau 2 espresso illy - 50cc)
  • 50cc frisca lichida
  • 5 cuburi pisate de gheata
  • 5cc zahar lighid (optional)

Intr-un pahar se pune gheata pisata, espresso si frisca fara a le amesteca. Se decoreaza cu pudra de cacao.

 
Ritorno

Ritorno

Alternativa a clasicului Black Russian.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 20cc rom
  • 20cc Benedictine
  • 10cc zahar lichid
  • 4 cuburi de gheata

Amestecati toate ingredientele in shaker si amestecati bine. Turnati apoi continutul intr-un pahar plin cu gheata.

Sorbetto al caffee

Sorbetto al caffee

O bautura cu un puternic gust de cafea care iti taie setea.
Ingrediente:

  • 50 espresso illy (1,25 litri)
  • 500 g de zahar alb
  • 3 litri apa

Preparati cafeaua si amestecati-o cu zahar, lasati-o sa se raceasca, adaugati apa si puneti tot amestecul in congelator. In timpul noptii setati temperatura la 2°C.

Granita al caffee - traditional

Granita al caffee - traditional

O bautura proaspata, ce iti taie setea ce se consuma in sudul Italiei, care se serveste cu lingura, dupa preferinte cu frisca.
Ingrediente:

  • 30 espresso illy (875cc litri)
  • 150 g de zahar alb

Se toarna cafeaua calda intr-un recipient pentru a se raci. Se pune la congelator si din cand in cand se amesteca cu o spatula (nu trebuie sa fie din metal) pana ce capata o consistenta semi-solida, cu ace de gheata vizibile.
Amestecul trebuie consumat in maxim doua zile, deoarece cafeaua rece poate oxida.

 
Cristina

Cristina

O bautura tare recomandata dupa masa de pranz sau cina.
Ingrediente:

  • 30 espresso illy cu zahar
  • 20cc de grappa alb
  • 20cc Campari
  • 20cc frisca lichida proaspata
  • gheata

Frisca lichida se amesteca usor intr-un shaker. Espresso-ul, Grappa, Campari si gheata se amesteca separat intr-un pahar mare. Toate ingredientele se toarna dupa aceea intr-un pahar rece. Pentru a separa gheata folositi o sita.

Beatrice

Beatrice

Alternativa a clasicului Alexander.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy usor indulcit
  • 20cc vodca
  • 20cc Grand Marnier
  • 20cc frisca lichida proaspata
  • 10 cuburi de gheata

Frisca lichida se amesteca usor intr-un shaker. Espresso-ul, vodca, Grand Marnier si gheata se amesteca separat intr-un pahar mare. Toate ingredientele se toarna dupa aceea intr-un pahar rece. Pentru a separa gheata folositi o sita. Se decoreaza cu doua boabe de cafea prajite.

Coffee time

Coffee time

Asemanator cu Beatrice dar se foloseste un alt lichior - Cointreau
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy usor indulcit
  • 20cc vodca
  • 20cc Cointreau
  • 20cc frisca lichida proaspata
  • 10 cuburi de gheata

Frisca lichida se amesteca usor intr-un shaker. Espresso-ul, vodca, Grand Marnier si gheata se amesteca separat intr-un pahar mare. Toate ingredientele se toarna dupa aceea intr-un pahar rece. Pentru a separa gheata folositi o sita. Se decoreaza cu o coaja de lamaie.

 
Nadar

Nadar

Un cocktail pe baza de inghetata.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 2 lingurite de inghetata de vanilie
  • 40cc brandy

Se amesteca toate ingredientele intr-un blender si se servesc intr-un pahar rece de cocteil. Se pulverizeaza cacao.

Affogato

Affogato

Doua ligurite de inghetata de vanilie scufundate in cafea fierbinte.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 2 lingurite de inghetata de vanilie

Se pun cele doua lingurite de inghetata intr-un pahar la care se adauga un espresso fierbinte.

Moko

Moko

Un cocktail pe baza de inghetata.

Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 2 lingurite de inghetata de vanilie
  • 20cc illycuore
  • 20cc de rom

Se amesteca toate ingredientele intr-un blender si se servesc intr-un pahar rece. Se pulverizeaza cacao.

 
Noir

Noir

Un cocktail pe baza de inghetata.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 2 lingurite de inghetata
  • 40cc Grand Marnier

Se amesteca toate ingredientele intr-un blender si se servesc intr-un pahar rece. Se decoreaza cu o felie de mandarina.

Ossessione

Obsessione

Un cocktail pe baza de inghetata.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 2 lingurite de inghetata
  • 40cc whisky
  • 10cc frisca lichida proaspata

Se amesteca toate ingredientele intr-un blender si se servesc intr-un pahar rece. Se decoreaza cu doua boabe de cafea prajita.

Choko

Choko

Un cocktail pe baza de inghetata.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 2 lingurite de inghetata de ciocolata
  • 40cc cafea lichida

Se amesteca toate ingredientele intr-un blender si se servesc intr-un pahar rece. Se taie dintr-o lamaie 10 cm de coaja, se face un nod si se decoreaza.

 
New age

New age

Un cocktail pe baza de inghetata.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 2 lingurite de inghetata de vanilie
  • 40cc irish whiskey
  • pudra de cacao

Se amesteca toate ingredientele intr-un blender si se servesc intr-un pahar rece. Se decoreaza cu trei boabe de cafea si se pudreaza cu cacao.

Irish coffee

Irish coffee

O bautura clasica unde dozele sunt adaptate volumului corect de espresso.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 60cc irish whiskey
  • 2 lingurite de zahar brun
  • 20cc frisca lichida proasptata

Frisca lichida se amesteca usor intr-un shaker. Whiskey-ul si zaharul brun se incalzesc direct in pahar. Se adauga espresso-ul si la sfarsit frisca, lasand-o la suprafata (daca este necesar se foloseste o lingurita). Se decoreaza cu doua boabe de cafea si se pudreaza cacao.

Keoke

Keoke

O versiune mai dulce a bauturii irish coffee.
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 30cc crema de cacao
  • 30cc lichior de cafea
  • 20cc frisca lichida proaspata

Frisca lichida se amesteca usor intr-un shaker. Crema de cacao si lichiorul de cafea se incalzesc cu ajutorul aburului direct in pahar. Se adauga espresso-ul si la sfarsit frisca, lasand-o la suprafata (daca este necesar se foloseste o lingurita). Se pudreaza cacao pe deasupra.

 
Giamaicano

Giamaicano

O versiune mai aromatica a cocktail-ului Irish Coffee
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 30cc rom
  • 30cc lichior de cafea
  • 20cc frisca lichida proaspata
  • 20 lingurite de zahar brun

Frisca lichida se amesteca usor intr-un shaker. Romul, lichiorul de cafea si zaharul se incalzesc cu ajutorul aburului direct in pahar. Se adauga espresso-ul si la sfarsit frisca, lasand-o la suprafata (daca este necesar se foloseste o lingurita). Se decoreaza cu zahar brun.

Massicano

Messicano

Similar cu Irish Coffee, dar cu mai multa aroma
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 30cc tequila
  • 30cc liqueur de cafea
  • 20cc frisca lichida proaspata
  • 2 lingurite de zahar brun

Frisca lichida se amesteca usor intr-un shaker. Tequila, lichiorul de cafea si zaharul se incalzesc cu ajutorul aburului direct in pahar. Se adauga espresso-ul si la sfarsit frisca, lasand-o la suprafata (daca este necesar se foloseste o lingurita). Se decoreaza cu doua boabe de cafea prajita.

Amore

Amore

Versiunea italiana a cocktail-ului Irish Coffee
Ingrediente:

  • 30cc espresso illy
  • 60cc Disaronno Amaretto
  • 60cc frisca lichida proaspata

Frisca lichida se amesteca usor intr-un shaker. Disaronno Amaretto se incalzeste cu ajutorul aburului direct in pahar. Se adauga espresso-ul si la sfarsit frisca, lasand-o la suprafata (daca este necesar se foloseste o lingurita). Se decoreaza cu doua boabe de cafea prajita.

© 2007 - 2012 Pro Brands : webdesign by HiS