Amestecul illy

Tarile cultivatoare de cafea

Brazilia este principalul cultivator pentru cafeaua espresso illy si totodata principalul producator de cafea Arabica, reprezentand o treime din productia mondiala: 5 bilioane de arbori de cafea, 5 milioane de oameni angajati de catre 300.000 de producatori.

Cu 10% din productia din lume si aproximativ 12 milioane de saci per an, Columbia este al doilea mare producator de Arabica, cu o cafea dulce. Cafeaua din Guatemala, o tara cu productie mai mica, dar de calitate mai buna, este foarte dulce, cu o aciditate medie si cu o aroma intensa. Este o completare ideala pentru amestecul de cafea.

Tarile africane au o productie limitata dar de foarte buna calitate. Kenya, datorita climei produce cafea aromata, acida, in timp de Etiopia produce boabe de cafea Arabica cu note de caramel.

Cafeaua din India are un corp plin, cu gust amar, placut si condimentat.

Boabele de cafea din El Salvador, Costa Rica, Mexico, Panama si Honduras sunt dulci cu note mai acide si cu caracteristici tipice ale cafelei din America Centrala - "dulce si usoara".

Secretul amestecului illy consta in echilibrul si armonia tuturor componentelor - cele mai bune varietati de cafea Arabica colectate din 13 tari diferite si atent selectionate.

Totul porneste cu o floare

Planta de cafea, un arbust al familiei Rubiaceae, este tropicala prin natura ei si are nevoie de un climat foarte calduros si umed pentru a se dezvolta.

Florile au o viata scurta si dupa ce se ofilesc, dupa cateva zile, ia nastere fructul, sau cireasa, care isi schimba culoarea de la verde la rosu atunci cand este coapta. Cireasa este o drupa care de obicei contine doua santuri, semi-ovale in care sunt samburii ciresei, viitoarele boabe de cafea verde. Fiecarea boaba este inconjurata de o membrana argintie.

Destinatia Trieste

Conservarea calitatii boabelor de cafea verzi inainte de prajire este esentiala pentru illycaffe. Mai mult ca oricare alt produs agricol, cafeaua este supusa unui numar mare de controale privind calitatea pt producerea celui mai bun produs final.

Dupa achizitie, cafeaua este pusa in saci de iuta de 60 de kg, cu brandul illy pe ele si expediate cat se poate de repede in Trieste, Italia. In timpul transportului sunt luate masuri de precautie pentru ca boabele sa ajunga in cele mai bune conditii.

Dupa ce ajung, sunt supuse unor noi controale de calitate folosindu-se un sistem automat si un echipament performant.

Odata ce boabele au fost scoase din sac, sunt plasate pe un ecran ce vibreaza si care are rolul de a separa boabele de cafea de corpuri straine. Un aspirator inlatura impuritatile mici, usoare in timp ce un magnet elimina metalul. In acest moment cafeaua verde este depozitata in silozuri.

Ultima selectie consta in "fotografierea" fiecarei boabe de cafea, cu scopul de a le inlatura pe cele care nu corespund standardelor privind culoarea - un indiciu care arata ca boaba nu a fost coapta, sau este fermentata, nu miroase bine, lucruri care pot compromite intreaga recolta. Cu ajutorul acestui echipament fiecare boaba este inspectata. illycaffe considera ca acest nivel de verificare este esential pentru boabele de cafea si este una din metodologiile folosite exclusiv de illy in dorinta atingerii obiecivului "zero defecte". De ce illycaffe merge atat de in profunzime? Deoarece imperfectiunea unei singure boabe printre cele 50 dintr-o ceasca este suficient pentru a distruge un espresso.

Un amestec perfect, unic

Ca si Champagne House, illycaffe crede in producerea unui singur, unic, perfect amestec de cafea ce poate fi folosit pentru prepararea unui espresso, dar si pentru alte moduri de praparare. Un singur amestec inseamna ca illy poate asigura consistenta gustului, an de an, ceasca, dupa ceasca.

Deoarece cafeaua este un produs natural, aroma sa tinde sa varieze de recolta la recolta, de la o regiune la alta. Pentru a avea in permanenta aceeasi consistenta a gustului produsului final, illy trebuie sa amestece diferite tipuri de cafea impreuna bazandu-se pe caracteristicile individuale ale fiecareia, in timp ce ajusteaza cantitatea din fiecare tip de cafea pentru a obtine gustul dorit, echilibrat al amestecului illy. Procesul necesita indemanare, finete si este atat arta cat si stiinta.

illycaffe amesteca boabele de cafea inainte de a le praji pentru a obtine cea mai buna omogenitate in gust si aroma. Acesta este un proces mult mai dificil decat amestecul dupa ce boabele sunt prajite, dar el asigura o calitate mai buna a cafelei si permite un control mai bun asupra gustului amestecului final. Amestecul illy este compus din cele mai fine boabe de cafea Arabica, culese manual din noua regiuni diferite din intreaga lume: baza fiind cafeaua din Brazilia, ce ii da amestecului peste 50% din corp si aroma, imbogatit cu dulceata si notele aromatice ale cafelei din Africa si America Centrala.

Arta si stiinta prajirii

Prajirea este procedeul prin care se transform boaba de cafea verde in cea inchisa la culoare, aromata. Este cel mai critic moment in producerea cafelei, iar la illycaffe acest proces este automatizat si atent monitorizat de instrumente ce verifica calitatea dar si de oameni cu indemnare si o vasta experienta.

Prajirea are loc in masini foarte mari dedicate acestui proces: cilindrii mari in care sunt boabele de cafea rotite la flacara, cafeaua fiind "impaturita" in acest fel intr-un curent de aer fierbinte. Procesul de prajire poate fi divizat in trei etape: o faza de uscare in care umiditatea este inlaturata, o faza de prajire unde au loc reactii chimice complexe si in final faza de racire unde cafeaua proaspat prajita este adusa la temperatura camerei.

Etapa de uscare

In timpul procesului de uscare , boabele isi pierd umezeala prin vaporizare, astfel incat pierd in jur de 20% din greutatea lor si capata o culoare galbuie. Acest proces dureaza aproximativ jumatate din timpul de prajire. Cu cat sunt mai omogene boabele de cafea verde, cu atat este mai uniform si mai bine realizat procesul de uscare. Intr-adevar, 1500 de substante responsabile pentru aroma cafelei sunt formate in acest sfert de ora, timp in care boabele pierd aproape 18% din greutate si castiga 60% din volum.

Etapa de prajire

Cea mai mare transformare are loc in procesul de prajire, moment in care cafeaua este incalzita la temperatura de 428°F (220°C). In acest timp boabele se umfla, dublandu-si marimea datorita unei presiuni interne exercitate de dioxidul de carbon. Boabele isi schimba culoarea (capatand culoarea scoartei de stejar), dar cum temperatura incepe sa creasca, culoarea se inchide, boabele isi pierd din greutate si devin mai amare. Ultimul moment al fazei de prajire modifica substantial compozitia chimica a cafelei: zaharul se caramelizeaza (reactia Maillard); mai mult de 700 de noi componenti sunt creati, incluzand componentii volatili de baza responsabili pentru aroma caracteristica cafelei; si dioxidul de carbon se elibereaza.

illycaffe are doua variante de prajire: una mai usoara (light), cu obtinerea unei arome uosare si bogate si cea mai prajita (dark), mai robusta si mai intensa.

Etapa de racire

Ultimul pas este cel de racire al boabelor de cafea, care poate avea loc prin folosirea dusului de apa, sau prin intermediul curentului de aer rece. Illycaffe trateaza boabele de cafea intr-un mod delicat, folosind doar metoda aerului rece care este mai inceata si mai scumpa, dar care lasa intacta aroma si protejeaza cafeaua de umiditate. In acest moment boabele sunt transportate in zona in care urmeaza sa aiba loc ambalarea.

Presurizarea: excelenta in ambalare

Oxigenul este dusmanul cel mai mare al cafelei prajite, iar cafeaua prajita, expusa la aer va pierde 40% din aroma dupa numai 8 ore. Alt inamic este umiditatea care de asemenea are efect negativ asupra aromei si poate da un miros de pamant.

Aceste probleme care impiedicau pastrarea cafelei proaspete l-au determinat pe Francesco Illy sa inventeze presurizarea in 1930. Prin presurizare, aerul este extras din ambalaj si este inlocuit de un gaz inert la o presiune mai mare decat aerul atmosferic. Aceasta metoda garanteaza un timp mai indelungat de pastrare, de pana la 2 ani. In acelasi timp, "imbatraneste" cafeaua, imbunatatindu-i aroma, componentii volatili intrand in contact cu uleiul continut in boaba de cafea. Vacumarea simpla nu poate favoriza aceasta transformare. Presiunea pozitiva exercitata prin metoda de presurizare forteaza compusii aromatici sa intre inapoi in boaba de cafea astfel incat ulterior acestia se regasesc in ceasca. Efectul procesului de imbatranire este similar procesului de imbatranire a vinului.


NOUTĂȚI

De unde se pot cumpara capsule Iperespresso?


Capsulele Iperespresso se pot achizitiona de pe site-ul www.coffeeandme.ro, sau din magazinele partenere mentionate mai jos:

Training si certificare illy barista


Curs intensiv, teoretic si practic, de 2 zile si care se va desfasura in orasele Pitesti, Constanta, Sibiu, Deva si-Bucuresti

Pro Brands Distribution a fost desemnata de catre prestigioasa companie illycaffe, in anul 2006 , "Distribuitorul anului"

In frumoasa statiune Split din Croatia, cu ocazia Conferintei Europene a distribuitorilor de cafea illy, directorul de export al companiei illycaffe, Giuseppe Taccari, a anuntat castigatorul premiului “The best illycaffe Distributor of the year 2006”. Premiul a fost acordat companiei PRO BRANDS Distribution, reprezentantul illycaffe in Romania